Haparandabladet Tisdagen den 26 januari 1982

Schack - ett
inrutat spel

82-01-26-2.jpg (7864 bytes)

Artur Gidlund, 65 år, är klubbens äldste spelare. Han har spelat schack i 40 år..

HAPARANDA. – Intresset för schack går i vågdalar. I Haparanda är det ett ganska populärt spel bland ungdomar. Det säger Ove Attefall ,ordförande i Haparanda schackklubb.

1964 bildades skolschackföreningen "Schack 64" i Haparanda. Därmed slog klubben två flugor i en smäll. Förutom att året var -64 så är det också så att ett bräde har 64 rutor. När klubben bildades var intresset för schack väldigt stort Turneringar ordnades titt som tätt på skolorna. Vid högre allmänna läroverket möttes ofta lärare och elever i schack. Nu är det mer ovanligt.
STÖDMEDLEMMAR
Idag har Schack 64 cirka 100 medlemmar, men drygt hälften av dessa är endast stödmedlemmar.
- Bland juniorerna är intresset större än bland oss seniorer, säger Ove Attefall.
På Edenskolan har vi ett lag som förra året kom tvåa i skolmästerskapen i Norrbotten. Håller intresset i sig lär de ungdomarna gå långt i schack.
LÄRT UPP MÅNGA
Ove Attefall har varit ordförande i Schack 64 sedan 1968 och vid starten var han kassör.
- Jag har sett många duktiga schackspelare växa upp i vår klubb. En av dem är till exempel Lars-Göran Karlsson.
- Han och Matti Piuva är idag vår klubbs absolut bästa spelare, de tävlar båda i mästarklass. Lars-Göran är en av Norrlands bästa spelare och Matti som bor i Torneå tillhör Finlands elit i korrespondensschackspel.
VARIATIONSRIKT
Varför börjar man spela schack?
- Det är ett fascinerande spel och oerhört variationsrikt. Det finns inget som går upp mot schack, säger Ove Attefall och det håller alla spelare i klubben med honom om.
LÄTT ATT LÄRA
- Vem som helst kan lära sig att spela schack. Reglerna är inte svåra. Snabbt lär man sig hur pjäserna ska flyttas
- Det svåra är att bli en duktig schackspelare. Timmar av tålmodig träning behövs. Litteratur måste studeras. För att kunna hävda sig i konkurrensen i länet gäller det att träna minst två timmar om dagen. Har man ännu större ambitioner så går betydligt fler timmar åt. säger Attefall.
I Haparanda träffas schackklubben en gång i veckan. Varje tisdagskväll håller man till på Tornedalsskolan. Men nu är det meningen att föreningen ska flytta till gamla tullhuset.

Ove Attefall drar ett blixtparti med sin forne elev, Lars Göran Karlsson

TÅLAMOD
Schack är ett tankespel som kräver en hel del tålamod. Ett parti tar i regel kring fem timmar. De yngre spelarna brukar inte ha tålamod att sitta så länge.
- Därför brukar de i regel spela så kallade blixtpartier.
Då har man bara någon minut på sig vid varje drag. När vi träffas på tisdagarna händer det ofta att vi har blixtturneringar med handikapp. De bättre spelarna får kortare tid på sig att tänka säger Attefall. Nu för tiden behöver man inte heller vara två för att dra ett parti schack. Det finns datorer att spela mot. Haparandaklubben har köpt in en dator som medlemmarna sedan får låna hem. Det går att ställa in denna dator på olika kunskapsnivåer. En riktigt duktig spelare klarar också att få datorn på fall eller matt som det heter i schackvärlden.

Reportage: KARINA HJERPE