Haparandabladet Torsdagen den 3 juni 1982

Edenskolan tog silver

Skolornas Lag-SM som avslutades med riksfinal på Schackhuset i Stockholm förra veckoslutet blev en verklig succé för Edenskolan från Haparanda. Laget tog silver i den hårda C-gruppen som från början hade lag från 464 skolor på startlinjen. Totalt ingick över 4000 elever i årets tävlingar.
  Med dessa siffror i bakhuvudet förstår man att det var en prestation av Edenskolans lag att slå sig fram till en av de fyra finalplatserna i Stockholm. Detta gjorde man tidigare i vår genom att först vinna Norrbottens-mästerskapet och sedan Norrlands-mästerskapet. I båda dessa tävlingar vann Edenskolan samtliga matcher!
Förutsättningarna inför finalen var att lagen skulle nöta varandra två gånger varefter antalet vunna partier skulle avgöra den inbördes placeringen.
Haparandalaget bestod av följande elever: Fredrik Attefall, Tommi Saukkoriipi, Fredrik Mella, Roger Lund och Jan Bernhoff.

Edenskolans schackmästare från vänster: Fredrik Mella, Tommi Saukkoriipi, Jan Bernhoff, Roger Lund och Fredrik Attefall

Haparandaspel kunde ta en 4-0 seger. I fortsättningen hade dock gränslaget nerverna under kontroll och vann med 3-1 mot både Förbundsskolan Årjäng och Dösjebroskolan, Dösjebro innan det var dags för returmöten. Tommi Saukkoriipi var trots den olyckliga första ronden säker på seger inför den andra matchen mot Hackebackeskolan och visst vann laget! Med en ny 3-1 seger var Edenskolan med i guldstriden på allvar. I de två avslutande matcherna vann Edenskolan återigen mot Förbundsskolan och Dösjebroskolan, denna gång med 3-1 respektive 2½-1½. Därmed tog man 5 matchpoäng och 14½ partipoäng. Hackebackeskolan som hade inlett med två 4-0 segrar kunde hålla undan i slutrondrerna , trots att man spelade oavgjort mot Förbundsskolan. Det gav laget 4,5 matchpoäng och 18 partipoäng och som redan namnts var det partipoängen som skulle avgöra placeringarna. Edenskolan kom alltså på andra plats, en stark insats och att man därtill tagit flest matchpoäng, gör inte saken sämre!

Bäste poängplockare var Roger Lund

SPECIALPRIS
Bäste poängplockare i laget blev Roger Lund som för detta erhöll ett specialpris. Som helhet var placeringen dock resultatet av en stark insats av hela laget, som därmed svarat för den förnämsta insatsen någonsin i tornedalskt skolschack! Den fina silverplatsen firade laget med en helkväll på Gröna Lund.
Resultat, Skolornas lag-SM 1982 C-gruppen (födda -69):
1. Hackebackeskolan, Lessebo 4½ match/18 partip. 2.Edenskolan, Haparanda 5/14½ 3.Förbundsskolan, Årjäng 1½/8½ 4.Dösjebroskolan, Dösjebro 1/7.
I B-gruppen (födda -66) segrade Källtorpskolan från Kallhäll och vinnare i A-gruppen (födda -62) blev Pildammskolan, Malmö.

 

1999-03-27   Copyright © 1995-99 Schack 64, Haparanda. All Rights Reserved.