Haparandabladet Torsdagen den 2 mars 1985

Haparanda DM-mästare

Finalronderna av årets lag-DM schack som spelades i Boden förra söndagen bjöd på stor dramatik i guldstriden. Schack 64 från Haparanda och favoriterna SS Luleå-1 hade tidigare vunnit alla spelade matcher och klart distanserat övriga lag.

Förmiddagens "uppmjukning" bestod för Haparandas del av SS Luleå-2 som besegrades med 4-1. Under tiden krossade SS Luleå-1 motståndana från Piteå med 5-0! Inför den avslutande ronden, med ren final mellan Haparanda och Luleå, var förutsättningarna att oavgjort resultat skulle innebära Luleå i topp i kraft av fler partipoäng. Schack 64 var således tvingade att att besegra Luleå för att erövra DM-titeln.
Den först utdelade poängen blev en delad sådan efter remi vid första bordet mellan Matti Piuva och Kurt Setterkvist. Därefter tog Haparanda ledningen genom vinst vid andra bordet av LG Carlsson som slog Robert Åström.
Ledningen späddes på efter en mirakulös vändning av Olavi Tenno vid femte bordet. I ett tidigt skede ställde Olavi en springare i slag som motståndaren Eric Grönberg inte var sen att ta. Men vad hände sedan? Efter en lapsus av Grönberg kunde Olavi erövra tre pjäser på fyra drag och vända en klar förlustställning till partivinst!
Luleås Hugo Johnson reducerade sedan Haparandas ledning genom att vinna mot Lennart Wuopio vid fjärde bordet.

I det helt avgörande partiet mellan Raimo Leukkunen och Luleås Kent Björkbom hamnade Raimo i besvärande tidsnöd och därmed stor förlustfara. Efter diverse förvecklingar i slutspelet stod Raimo dock torn över och kunde bjuda motståndaren på halva poängen genom att låta honom remischacka. Seger i finalmatchen för Haparanda med 3-2 och seger i 1985 års lag-DM!
I det vinnande laget har följande spelare ingått: M Piuva, LG Carlsson, R Leukkunen, L Wuopio, O Tenno, F Attefall, och F Mella. Bäste poängplockare var Lennart Wuopio som tog 3½ poäng.

RESULTAT:
1. Schack 64	10
2. SS Luleå-1	 8
3. Piteå SK	 4
4. SS Luleå-2	 4
5. Kalix SK	 2
6. Boden SK	 2
     

 

1999-02-26   Copyright © 1995-99 Schack 64, Haparanda. All Rights Reserved.