Norrländska Socialdemokraten fredagen den 1 juli 1994

Nu blir det drag i Haparanda

Av MALIN ATTEFALL
Haparanda (NSD)  I morgon kommer schackspelarna!
Det är inte bara schackenlusiaster som sett fram emot SM,
- Hela Haparanda har engagerat sig och ställt upp, säger Gösta Johansson, en av tävlingledarna.
Hittills är cirka 650 starter anmälda till Sveriges största schacktävling, som i år går av stapeln i Haparanda. Arrangörena räknar med att det blir drygt 700. Spelarna ska möta varandra i elva klasser i hela 66 grupper, lottninngen om spelordningen är därför ett jätteprojekt.
 

940701.jpg (26307 bytes)

Tävlingsledarna Lennart Wuopio och Lars-Göran Carlsson provspelar ett SM-bräde. A-hallen fylls på lördag av närmare 350 spelare. resten håller till på anslutande Folkets Hus.

  Många arbetstimmar
   - Precis när man lottat klart en grupp ringer någon och vill byta och så man måste göra om alltihopa, säger Lars-Göran Carlsson, med en suck. Det ligger många arbetstimmar bakom en sådan här tävling. Bara under själva tävlingsveckorna läggs 60 hela veckor av funktionärsarbete ner. Ett 40-tal entusiaster delar på arbetet.
   - Det är roligt med en ordentlig utmaning för oss, säger Lennart Wuopio. Schack 64 fyller 30 år i år och vi ser det här som vår jubileumstävling.
   Badet extraöppet
   Han och de andra tävlingsledarna glädjer sig åt att haparandaborna ställt upp så helhjärtat. Minst hundra spelare har hyrt in sig och bor i privata hus runt om i staden. Schackklubben Rockaden från stockholm har lånat Marielundsskolan och bor där. Haparanda kommun håller dessutom extraöppet på badhuset, så schackspelarna där kan tvätta av sig före dagens drabbningar vid brädet
   Två veckor
   Tävlingarna ska hålla på i två veckor, med uppehåll en dag då Sveriges Schackförbund håller kongress.
   Favorit till titeln som Sverigemästare är Thomas Ernst.som vann förra året. Men alla de 13 utmanarna i Sverigemästargruppen har goda chanser

 

 

1999-02-26   Copyright © 1995-99 Schack 64, Haparanda. All Rights Reserved.