Haparandabladet Tisdagen den 16 december 1997

Schack 64 överraskade

HAPARANDA
Att Schack 64 Haparanda är kunniga  arrangörer vid schackturneringar är väl bekant nere i  Stockholm, men att  de   även haft tid till att skaffa sig gedigna kunskaper inom tävlingsområdet kom som en total överraskning för Stockholmsklubbarna SödraSASS och SK Rockaden. Ändå borde de vara förvarnade enbart med en blick på Schack 64:s laguppställning med topparna bord ett-två-tre, Dietmar Vinke, L-G Carlsson, Derik Lardot och avslutningen på näst sista bordet (sju) Ove Attefall.
(En kort presentation: Dietmar Vinke - Sverige-elit, LarsGöran - Norrlands-elit, Derik - finsk globetrotter i stora tävlingar runt om i världen, Ove Attefall - schack 64:s SM-veteran).
   Styrelsens förväntningar på dessa spelare vid seriematcher är mycket höga och vid slutsummering av helgens matcher kan det konstateras att de uppfyllde kraven och kom undan med fullt godkänt betyg.
Noterbart är att Dietmar Vinke förlorade sin match mot Per Wallin. Därmed utnyttjade Dietmar sin rätt att göra "en tavla" vart tredje år.
   Styrkan hos ett lag är dock till syvende och sist att den mer "anonyma spelaren" träder fram i avgörande skeden och genom sitt spel tillför sitt lag den avgörande kicken.
Hans Rönnkvist slog OS-dam
   Detta inträffade vid bord sex mot Rockaden. Hans Rönnkvist skulle möta den svenska Dam-OS-representanten Susanne Berg och oddsen var emot Schack 64. Visst visste vi att Hans har en hög spelstyrka men att gentlemannen Hans skulle tvåla till Susanne efter 30 drag var det ingen som trodde på. I en stentuff kamp fick Susanne ge sig för Hans. Hon hade råkat ut för något som hon inte är ensam om, nämligen att underskatta Hans försiktiga och försynta schackdrag, som är till brädden fyllda med gift
Individuella resultat
Dietmar Vinke 1 poäng av två möjliga
LG Carlsson   2 poäng
Derik Lardot  1,5 poäng
Olavi Tenno  1 poäng
Guillaume Voilley  0,5 poäng
Hans Rönnkvist  2 poäng
Ove Attefall  1 poäng
Kalle Kallioranta   0,5 poäng

Gösta Johansson

 

1999-02-26   Copyright © 1995-99 Schack 64, Haparanda. All Rights Reserved.