Notiser Våren 2016

2016-05-20

Schack 64 - mycket har hänt under april/maj

Sedan årsmötet i mars har många av klubbens spelare varit i elden och här kommer en sammanfattning av divese aktiviteter som tilldragit sig sedan dess.

2016-04-15

Länsserien - Schack 64 II har spelat klart

Schack 64:s andralag spelar som många gånger förut i Länsserien som det numera kallas (tidigare namn har varit Lag-DM och distrktsserien). Kul att dessa möten mellan klubbarna i har kommit igång igen efter en säsong utan spel. Klubbens lag med Peter Sansström Wuopio som lagledare har spelat klart. Det slutade med en vinst, en oavgjord och två förluster för laget. Bäste poängplockare blev per-Olov R0va somtog 3 poäng på fyra matcher, bra jobbat!. Vi återkommer när övriga lag också spelat klart alla sina matcher, guldstriden står mellan Bodens SK och Kemi.
Läs mer: Tabell

2016-04-12 - Lars Göran Carlsson

Simo Lehtonen etta i biblioteksschacket

Lördagen den 9 april spelades det schack på Haparanda stadsbibliotek för sjunde året i följd. Det handlade om snabbschack, 5 ronder, 15 min per spelare och parti.
Tävlingen blev mycket spännande! Efter två ronder ledde Olavi Tenno och Benjamin Wikberg med 2 poäng var, efter tre ronder var Tenno i ensam ledning med 3 poäng. Genom att besegra Tenno i fjärde ronden övertog sedan Lauri Komulainen ledningen med 3,5 poäng före Tenno och Simo Lehtonen, som båda hade 3 poäng.
I femte rondens toppmöte hade Komulainen avgörande fördel mot Lehtonen men han förlorade partiet i tidsnöd och stannade på 3,5 poäng vilket innebar en slutlig bronsplats. Tenno och Lehtonen slutade båda på 4 poäng och särskiljning fick tillgripas.Denna gav vann Lehtonen segern med minsta möjliga marginal i form av en halv Buchholzpoäng mer, otroligt jämt!.
Prisutdelare var bibliotekschef Marita Mattsson-Barsk. De första tre spelarna fick diplom samt bibliotekets priser, alla andra spelare fick deltagardiplom.
Resultat
Pris  Spelare
Klubb
Poäng 
Buchholz
1
Simo Lehtonen Schack 64
4
15,5
2
Olavi Tenno KemTS
4
15,0
3
Lauri Komulainen KemTS
3,5
4
Per-Olov Rova Schack 64
3
12
5
Benjamin Wikberg Schack 64
3
11
6
Tord Ocklind Schack 64
2,5
7
Lars-Åke Gustafsson Schack 64
2
13
8
Stefan Haapaniemi Schack 64
2
12,5
9
Ali Nasiri Cape East
1
10
Mahdi Ahmadi Cape East
0
Läs mer: Biblioteksschack

2016-04-10 - Lars Göran Carlsson

Stark avslutning i allsvenskan räckte ändå bara till silver

Klubbens förstalag avslutade spelet i allsvenska serien med hemmamatch mot ASSU (Akademiska schacksällskapet Umeå) på hemmaplan söndagen den 13 mars.
Matchen blev jamn på mänga bord men till slut tog Schack 64 över initiativet på många bord och kunde till slut vinna med hela 6 - 2 efter 5 vinster och 2 remier, för vinsterna svarade Fredrik Mella, Olavi Tenno, Lars Göran Carlsson, Tommi Saukkoriipi och Per-Olov Rova medan Dietmar Vinke och Jörgen Waara bidrog med varsin halva.
Resultatet innebar att laget under ledning av Jörgen Waara vann sex matcher och förlorade en enda. Hässelby som samtidigt vann mot Wasa SK II med 5 - 3 tog förstaplatsen i gruppen efter sex vinster och en oavgjord match. En bra säsong för Schack 64 som var nära gruppseger och spelade ihop hela 37½ partipoäng under resan, faktiskt två poäng fler än ettan Hässelby SK!.
Vi gratulerar Hässelby SK och önskar lycka till i ettan nästa säsong!
Flest poäng under säsongen tog Dietmar Vinke och Lars Göran Carlsson som bägge spelade ihop 5 poäng, vi uppmärksammar också Henrik Mella som tog fina 4½ poäng av 5 möjliga!. .
Som kuriosa kan nämnas att ASSU:s etta, gamle storspelaren Göran Broström, i slutet på 60.talet var i Haparanda och spelade simultan på Tornedalsskolan. Göran bodde några år i Luleå på den tiden och var Norrbottensmästare. Några av de som ställde upp i denna simultan fanns på plats nu också: Lennart Wuopio, Lennart Sandström och Lars Göran Carlsson var alla unga elever på skolan och naturligtvis medlemmar i den nya klubben på den tiden, nu var Lennart W. domare och Lennart S. spelade för ASSU medan LG spelade för Schack 64.
Läs mera: Tabell och individuella resultat
SSF allsvenska serien 2015/2016

2016-04-06

Biblioteksschack i Haparanda på lördag

Nu på lördag, den 9 april spelas det schack på biblioteket i Haparanda för 7:e året i rad. Det är Dietmar Vinke som ännu en gång arrangerar denna tävling i samarbete med Haparanda stadsbibliotek. En trevlig turnering i uppfriskande miljö som kan rekommenderas!
Alla tidigare vinnare av biblioteksschacket i Haparanda:
2015: Kalevi Koivuaho
2014: Per-Olov Rova
2013: Olavi Tenno
2012: Per-Olov Rova
2011: Ove Attefall
2010: Ove Attefall
Tävlingen spelas alltså lördagen den den 9 april 2016 och för att vara med ska man vara på plats mellan kl. 11:00 - 11.15 då anmälningar tas emot, därefter startar turneringen och man spelar 5 ronder med betänketiderna 15+15 min.

Läs mer:
Biblioteksschack i Haparanda och Kemi

Haparanda Stadsbibliotek

2016-04-05 - Lars Göran Carlsson

Snabb-KM - fyra spelare utan poängförlust

Idag spelades första kvällen av tre i årets snabb-KM, man avverkade rond 1-4 av totalt 11. Ett hängparti noterades och fyra partier spelades i förväg.Efter dessa partier har fyra spelare idel vinster, 4 poäng har Olavi Tenno och Linus Eriksson medan Per-Olov Rova och Lauri Komulainen inlett med 3 vinster. I täten ligger dock Jere Maunu på 5 poäng av 8 spelade.
Läs mer: Tabell

2016-04-02

Bodens SK snart 100 år!

Stig Asplund i Boden aviserar att klubben (Bodens SK) nu har en ny hemsida på nätet. Samtidigt meddelar Stig att BSK firar 100 år i år och kommer att ordna något slags firande för det. Det blir en turnering en lördag/söndag i november som det ser ut nu. Men vi kommer ut med mera info när planeringen klarnar.
Läs mer: Bodens SK

2016-03-20 - Lars Göran Carlsson

Blixt-KM 2016

Efter årsmöte, prisutdelningar och fika spelades i sedvanlig ordning KM i blixtschack Många hårda kamper utkämpades och när dimman lättat visade det sig att Dietmar Vinke återigen vunnit. Stark att ta 13 poäng av 14 mot sådant motstånd! Klar två blev Fredrik Mella en poäng efter segraren, också starkt! Trea blev Tommi Saukkoriipi på 10 poäng, en halva före LG Carlsson och Jere Maunu.
Resultat:
Pris
  Namn   Poäng
1.
  Dietmar Vinke  
13
2.
  Fredrik Mella  
12
3.
  Tommi Saukkoriipi  
10½
4.
  Lars Göran Carlsson  
10
5.
  Jere Maunu  
10
6.
  Jörgen Waara  
7.
  Olavi Tenno  
  15 deltagare    
Läs mer: Hela listan Blixt-KM 2016M

2016-03-19

Årsmöte 2016

Lördagen den 12 mars 2016 höll Schack 64 årsmöte i Tornedalsskolans matsal.
Årsmötet (kort sammanfattning)
 • Styrelse och revisorer valdes med mandattiden ett år.
  Ordförande: Stefan Haapaniemi
  Vice ordförande: Jörgen Waara
  Kassör: Lennart Wiopio
  Sekreterare: Benjamin Wikberg
  Ledamot: Olavi Tenno
  Revisor: Kurt Lindfors, Revisors suppleant: Karl-Göran Välivaara..
 • Medlemsavgifterna behålls oförändrade, Seniorer - 400:-, Pensionärer - 350:-, Aktiva juniorer -150:-, Övriga juniorer - 50:-, Passiva medlemmar - 20:-
 • Peter Sandström Wuopio fortsätter att handha klippböckerna som imponerande nog innehåller huvuddelen av artiklar skrivna om klubben i Norrbottniska tidningar sedan starten 1964 samt många klipp från andra källor!
 • Finnkampen. Tyvärr har intresset svalnat och ingen match kommer att spelas i år, det blev ju ingen ifjol heller.
 • KM i snabbschack 2016 spelas mellan 5 april och 3 maj..
 • Ungdomsverksamheten sköts av Peter Sandström Wuopio med Per-Olov Rova som backup.
 • PR-ansvarig (håller i konkterna med pressen) är Per-Olov Rova.
 • Rankinglistan och hemsidan på nätet sköts även i fortsättningen av Lars Göran Carlsson. Maj-rankingen blir den sista innan LASK-talen försvinner enligt beslut av SSF.
 • KM 2016/2017 ska Elo-rankas om möjligt, avgiften för att Elo-ranka långschacksturneringar betalas av förbundet.
 • Jörgen Waara fortsätter som lagledare för förstalaget och likaså Peter Sandström Wuopio för andralaget
 • Allsvenskan: Önskemål om att spela fler hemmamatcher framkom, under många säsonger har Schack 64 bara haft en hemmamatch. Lagledaren tar med detta i kontakterna med SSF..
 • Länsserien har glädjande nog kommit igång igen efter en säsong utan spel, serien pågår.

2016-03-03

Årsmöte, blixt-KM och finalrond i allsvenskan

Vi slår ett slag för klubbens årsmöte lördagen den 12 mars 2016, klockan 13.00. Efter årsmötet blir det i sedvanlig ordning spel om KM-titeln i blixt. Dagen efter årsmötet är det så dags för avslutningsmatch i allsvenskan, denna gång mot relativt nybildade klubben ASSU (Akademiska Schacksällskapet.Umeå) som kan bli en hård nöt att knäcka om de kommer med bästa lag, de är ju enda laget som lyckats knipa matchpoäng av ledande Hässelby genom att spela oavgjort 4 - 4!.
Schack 64, som ligger tvåa i gruppen just nu, har fortfarande en liten chans att vinna gruppen om Hässelby SK förlorar mot Wasa SK II i slutronden, oavgjort för S64 räcker för att säkra andraplatsen.
Årsmöte
Plats: Tornedalsskolans matsal, Haparanda.

Tid: Lördag 12 mars kl. 13.00
Blixt-KM
Plats: Tornedalsskolans matsal, Haparanda.

Tid: Lördag 12 mars direkt efter årsmötet som brukar ta ungefär 1 timme.
Schack 64 - ASSU
Plats: Tornedalsskolans matsal, Haparanda.

Tid: Söndag 13 mars kl. 10.00
Läs mera:
Tidigare vinnare i blixt-KM

SSF allsvenska serien 2015/2016

2016-03-01 - Lars Göran Carlsson

KM - Lauri Komulainen försvarade titeln!

Ytterligare två partier har spelats i KM idag, det var två hängpartier, och eftersom Lauri Komulainen här tog sin 9:e raka seger är han klar vinnare av hela mästerskapet före lika klara tvåan Per-Olov Rova. Vi säger grattis Lauri! Ännu återstår hela rond 10 plus tre hängpartier att spela och vi får återkomma med svaret på vem som kniper bronset i tävlingen och naturligtvis hoppas vi kunna publicera något parti av Lauri.
Resultat
Olavi Tenno - Kalevi Koivuaho   1 - 0   (rond 3)
Benjamin Wikberg - Lauri Komulainen   0 - 1   (rond 6)
Läs mera: Tabell

2016-02-27 - Lars Göran Carlsson

KM - Lauri vann viktigt toppmöte

I tisdags spelades rond 9 i KM 2016. Toppmötet mellan guldapiranterna Lauri Komulainen och Per-Olov Rova slutade med seger för vitspelande Lauri. Därmed har den regerande mästaren nu allt i egna händer, en poäng till i de avslutande två partierna räcker för att Lauri ska säkra guldet. Pelle som här tappade sin första poäng är redan klar tvåa men har fortfarande teoretisk chans att vinna. Olavi Tenno och Vesa Ruokamo gör upp om tredjeplatsen sedan Benjamin Wikberg gick på en mina mot Lars-Åke Gustafsson.
Resultat rond 9
Olavi Tenno - Sirpa Kokkonen   1 - 0    
Jari Kiviniemi - Vesa Ruokamo   0 - 1    
Lauri Komulainen - Per-Olov Rova   1 - 0    
Benjamin Wikberg - Lars-Åke Gustafsson   0 - 1    
Kalevi Koivuaho - Stefan Haapaniemi   0 - 1   (rond 2, hängparti)
Läs mera: Tabell

2016-02-25 - Lars Göran Carlsson

Norrbottens schackförbund nu på nätet!

En glad nyhet är att Norrbottens Schackförbund, NSF, sedan januari 2016 finns på nätet med en blogg och en egen facebooksida, Vi gläds åt att tävlingar och nyheter som rör distriktet i framtiden lättare kan nås!
Länkar:
NSF- Blogg

NSF - facebook

2016-02-09 - Lars Göran Carlsson

KM - rond 8

Idag spelades rond 8 i KM 2016. Inga remier denna afton och heller inga överraskningar även om kampen om poängen var hård i flera partier..
Som det ser ut i tabellen efter dagens rond kommer guldstriden att stå mellan hittills obesegrade Per-Olov Rova och Lauri Komulainen. En annan kamp blir den om bronsplatsen där aspiranterna heter Benjamin Vikberg, Vesa Ruokamo och Olavi Tenno. De två försnämnda har tappat 2½ poäng medan Olavi tappat 3 poäng.
Resultat rond 8
Jari Ikonen - Lauri Komulainen   0 - 1
Per-Olov Rova - Jari Kiviniemi   1 - 0
Vesa Ruokamo - Olavi Tenno   0 - 1
Sirpa Kokkonen - Stefan Haapaniemi   1 - 0
Lars-Åke Gustafsson - Kalevi Koivuaho   1 - 0
Benjamin Wikberg - Frirond    
Läs mera: Tabell

2016-02-03 - Lars Göran Carlsson

KM - Per-Olov och Lauri ännu obesegrade

I KM spelades igår två partier, det var de två återsående partiena för att göra slutronden (11) komplett. Ännu återsår rond 8-10 samt några hängpartier av tävlingen.
I tabelltoppen ligger de två senaste säsongernas vinnare, Per-Olov Rova och Lauri Komulainen, och en av dessa kommer att vinna även denna gång. Hur det hela slutar avgörs den 23 februari då dessa herrar möts.
Resultat rond 11
Benjamin Wikberg - Per-Olov Rova   0 - 1
Lars-Åke Gustafsson - Jari Ikonen   1 - 0
Övriga partier i ronden har redan spelats.
Läs mera: Tabell

2016-02-02 - Lars Göran Carlsson

Lauri Komulainen erövrade ELO

Ännu en Schack 64-spelare finns nu med på FIDEs lista över spelare med internationellt rankingtal, det är Lauri Komulainen som som från 1 februarii 2016 kommit med med ingångstalet 1916. Grattis Lauri!
Läs mer: Rankingdiagram för Lauri Komulainen

016-02-01 - Lars Göran Carlsson

Vinst och förlust i Stockholm

Under lördag-söndag spelade klubbens förstalag dubbelrond på Stockholms Schacksalonger mot Hässelby SK och Wasa SK 2. Lördagsmatchen, mot Hässelby, slutade med förlust 3-5 efter fyra remier, en vinst och tre förluster. Den som vann denna dag var Tommi som effektivt utnyttjade motståndarens misstag. På toppborden (1-4) tog gränslaget bara en halva genom FM Dietmar Vinke som spelade på bord 3 och där avgjordes matchen.
Söndagens batalj mot ledande Wasa SK 2 slutade bättre, vinst för bortalaget Schack 64 (3½-4½).
Lördagens förlust var glömd och gränslaget gav allt. De båda lagen hade bättre ranking på lika många bord (4-4) men tungan på vågen blev Henrik Mella som tog den viktiga sista segern efter ett slutspel med två löpare vardera och bonde upp för Henrik, ett riktigt fint part! De två andra vinsterna kom genom Dietmar Vinke och Tommi Saukkoriipi. Dietmar hade länge motståndaren under press i materiellt lika ställning innan denne fann för gott att kasta in handduken, han hade kunnat fortsätta kämpa men Dietmars ställning var överlägsen. Tommi spelade efter sitt gamla recept "ta allt som bjuds" och det passade ju Tommi bra då motståndaren offrade 2 bönder för angrepp Nu parerade ju Tommi enkelt angreppet och ett 20-tal drag senare ledde Tommi med 5 bönder och hade dessutom ett fruktansvärt angrepp, klar vinst för helgens bäste poängplockare!
Resultaten innebär att Schack 64 fligger tvåa inför slutronden och ännu har chans på seger, men då måste Wasa SK II ta matchpoäng mot Hässelby i mars. Vinner Schack 64 hemmamatchen mot ASSU blir det minst en silverplats i gruppen.
Läs mera: SSF allsvenska serien 2015/2016

2016-01-27 - Lars Göran Carlsson

KM - rond 7

I KM avverkades igår rond 7. Tävlingsledare Peter Sandström Wuopio försöker nu få spelarna att klara av sista ronden nästa vecka så att prisutdelningen kan göras på årsmötet i mars. Tre partier av slutronden är redan spelade och två återstår.
Resultat rond 7
Stefan Haapaniemi
-
Vesa Ruokamo   0 - 1    
Jari Kiviniemi
-
Jari Ikonen   0 - 1    
Lauri Komulainen
-
Lars-Åke Gustafsson   1 - 0    
Kalevi Koivuaho
-
Benjamin Wikberg   0 - 1    
Läs mera: Tabell

2016-10-20 - Lars Göran Carlsson

Olavi Tenno erövrade ELO

Ytterligare en Schack 64-spelare har erövrat ett Elo-tal. det är Olavi Tenno som från 1 januari 2016 finns med på FIDEs lista. Olavi startar med det imponerande talet 2000 som också gör att han klättrar upp till plats 6 på klubbens interna rankinglista, vi säger: grattis Olavi!
Läs mer: Rankingdiagram för Olavi Tenno

2016-01-15 - Lars Göran Carlsson

KM - rond 6

I tisdags inleddes våsäsongen på klubben med att rond 5 i säsongens KM spelades. Alla förhandsfavoriter vann och ställningen i toppen är oförändrad med Pelle och Lauri fortfarande obesegrade.
Resultat rond 6:
Jari Ikonen
-
Jari Kiviniemi   1 - 0    
Per-Olov Rova
-
Stefan Haapaniemi   1 - 0    
Vesa Ruokamo
-
Sirpa Kokkonen   1 - 0    
Vesa Ruokamo
-
Kalevi Koivuaho   1 - 0   (rond 11, spelades tidigare i vecka ni förväg)
Läs mera: Tabell

2016-01-11 - Lars Göran Carlsson

Lauri höstens ratingraket!

Ratinglistan för januari 2016 är nu publicerad och som vanligt har vissa gått upp och andra ner. Anmärkningsvärt denna gång är Lauris enorma kliv framåt, från 1772 till 1948, hela +176!! Han hoppade helt enkelt över 1800-talet Vi säger grattis till Lauri!
I klubbens historia har denna uppgång nog bara överträffats av Jere Maunu som ökade med hela 298 poäng hösten 2006.
Andra i klubben som klättrat ordentligt är Fredrik Attefall(+62), Per-Olov Rova (+35) , Jörgen Waara (+30) och Tommi Saukkoriipi (+28).
Rating 1/1 2016 Schack 64

Se även FIDE:s hemsida: http://www.fide.com/

2016-01-08 - Lars Göran Carlsson


2016-010-09 - Lars Göran Carlsson

Rilton med Michael Mattsson

Säsongens upplaga av Rilton-turneringarna spelades som vanligt i Stockholm under årsskiftet. Tävlingen bestod dennna gång av fyra olika klasser: Rilton Cup (huvudturneringen), Rilton Elo (under 2200 i Elo), Rilton 1800 (under 1800 i LASK) och Rilton 1600 (under 1600 i LASK).
Segrare i huvudklassen blev GM Maxim Rodshtein, Israel som bara släppte två remier på de 9 ronder som tävlingen omfattade. Andraplatesen togs av de två föregående årens etta GM Jon Ludvig Hammer, Norge. Hammer var också obesegrad men spelade tre remier och landade på 7½ poäng. Trea blev bäste svensk GM Erik Blomqvist på 7 poäng.

Schack 64:s Michael Mattsson spelade Rilton Elo där 121 spelare startade. Michael inledde på ett imponerande sätt med att ta 4½ poäng på de första 5 ronderna! Sedan började spelet gå på kryckor och inga fler poäng inkasserades, slutplaceringen för Michael blev till slut 52 Vann klassen gjorde polacken Mateusz Dubinski, före Kungstornets Lennart Evensson. Båda spelade ihop 8 poäng men Dubinski fick högre kvalitetspoäng.
I Rilton 1800 vann Jelena Barkarö med 6 poäng av sju möjliga och i Rilton 1600 gick segern till Weronika Socko också hon på 6 poäng.
Hemsida: Rilton Cup
Resultat Rilton Cup, Rilton Elo