1980-talet

Ungdomarna stormar fram ...


Detta var ett händelserikt decennium i klubbens historia. Det var också nu som klubbens ungdomarna gjorde stora framsteg med bl.a två segrar i skolornas Lag-SM och två individuella guld i skol-SM av Fredrik Attefall.
1980
Thröstur Thorhallsson, Fredrik Attefall
Fredrik Attefall möter Islands ess Thröstur Thorhallsson under NM för skollag i Haparanda 1984
* Matti Piuva vinner blixten under "Kemi-dagarna".
* I Björkstadsschacket blir LG Carlsson delad tvåa efter Göran Broström men före bl.a. NG Renman.
* Matti Piuva kommer tvåa i "Luleå Open" efter Kaj Engström.

1981
* LG Carlsson blir Norrbottensmästare för tredje gången  efter att ha vunnit schack-DM i Luleå.

1982
* I februari 1982 fick klubben ny spellokal i gamla tullhuset, dit träning och tävlingar flyttade.
* Första större framgången för skollag från Haparanda kom i Skolornas Lag-SM 1982 där Edenskolan tog en   meriterande silverplats.
* Artur Gidlund , som fyllde 65 år, fick vid klubbens första träff efter sommaruppehållet mottaga en minnespokal.
* Seger i både blixt-DM och snabbschacks-DM för LG Carlsson.

1983
* Matti Piuva ny Norrbottensmästare efter seger i schack-DM på hemmaplan.
* Blott 13-årige Fredrik Mella gör sensation i KM genom att besegra etablerade mästaren Matti Piuva. Partiet.
* En av klubbens ursprungliga medlemmar, Lennart Wuopio, tog i slutet av 70-talet ledigt från allt klossflyttande, men gjorde så äntligen en strålande come back 1983.  

1984
Kaj Engström, Matti Piuva, Kurt Setterkvist
Kaj Engström (3:a), Matti Piuva (2:a) och Kurt Setterkvist (1:a) vid   Schack 64:s jubilerumsturnering 1984
* Schack 64 anordnar en snabbschacks-turnering med anledning av klubbens 10-årsjubiléum. Segrare i huvudklassen blir Kurt Setterkvist och i juniorklassen hemmasonen Fredrik Attefall.
* Skolornas lag-SM: Två Haparandaskolor segrade i regionsfinalen i skolornas lag-SM 1984 och kvalificerade sig därmed till finalen i Göteborg. Det var Gränsskolan med F.Attefall, F.Mella, T.Saukkoriipi, E.Johansson och M.Nordlund som vann  klass B (högstadiet) samt Grankullenskolan med H.Mella, N.Vikström, M.Mattsson, M.Mella och R.Mjörnerud, som segrade i klass C (mellanstadiet). I riksfinalen lyckades Gränsskolan med bedriften att, efter en dramatisk final,  vinna guld!! De nykorade svenska mästarna firade segern med en helkväll på Liseberg! Grankullenskolan slutade  4:a i sin klass.
* Nordisk final: Klubben beslöt i samråd med riksinstruktören Lars Bäckström att stå för arrangemanget av den Nordiska finalen för högstadielag, då det var Sveriges tur detta år. Tävlingarna blev lyckade även om Haparandapojkarna blev utan medaljer i det hårda sällskapet.
* I individuella skol-SM, som spelades i Sundsvall i september, tog Fredrik Attefall en fin silverplats i den hårda B-gruppen (födda -70). Tommi Saukkoriipi slutade 7:a och Fredrik Mella på plats 31. Fina placeringar i den 95 man starka gruppen!
* I öppna Nordfinska blixtmästerskapet i Kemi segrade Matti Piuva före Olavi Tenno.

1985
* Återigen ett Haparandalag med i skolornas lag-SM. Grankullenskolan (H.Mella,N.Wikström,M.Mattsson,J.Waara) vann semifinalen och kvalificerade sig till riksfinal för andra året i rad. I finalen kom laget 4:a.
* Fredrik Attefall vinner individuella skol-SM i Lessebo!! I samma klass kommer Tommi Saukkoriipi på 15:e och Fredrk Mella på 18:e plats. Starkt spelat av Haparandapojkaran i den 102 man starka klassen!
* LG Carlsson vinner snabbschacks-DM.
* Klubbens bragd att besegra storfavoriterna SS Luleå med toppspelarna Kurt Setterkvist och Rober Åström i 1985 års lag-DM är ett fint minne för de som var med.

1986
* Unge Fredrik Attefall blir DM-tvåa i Kiruna efter Bo Björklund. Fader Ove kommer trea!
* Strax därefter spelar Fredrik Nordisk final i skolschack i Strömstad och slutar 6:a.
* Öppna Kemimästerskapet  vinns av LG Carlsson före Olavi Tenno.
* I skolornas lag-SM går både Gränsskolan (högstadiet) och Edenskolan (mellanstadiet) segrande ur regionsfinalen. I Gränsskolan lag spelade F.Attefall, F.Mella, T.Saukkoriipi och M.Nordlund medan Edenskolans lag bestod av H.Mella, M.Mattsson, N.Wikström och J.Waara. I riksfinalen i Hudiksvall hemför Gränsskolan sitt andra SM-guld!! Edenskolan slutar 4:a i sin klass.
* Nordiska finalen för skollag spelas i Reykjavik. Gränsskolan slutar femma.
* I individuella skol-SM i Hallstahammar försvarar Fredrik Attefall sitt guld från året innan! Fredrik Mella, som inför slutronden ännu hade segerchans, slutar 4:a (121 delt) Starkt!
* Blixt-DM i Luleå vinns av Fredrik Attefall (vilket schackår för FA!) före Kent Björkbom och Ove Attefall.

1987
* Lag-DM för ungdomar går åter till Schack 64 trots att hela   fjolårslaget fallit för åldersstrecket!
* Schack 64 vinner lag-DM för tredje året i följd!
* I skolornas lag-SM går  Tornedalsskolan (gymnasiet) och Gränsskolan (högstadiet) till riksfinal efter segrar i Norrlandsfinalen!
* I korr-SM kommer LG Carlsson 2:a i en mästarklassgrupp.

1988
* I skolornas lag-SM går Gränsskolan (högstadiet) till riksfinal i Västerås efter att ha vunnit  Norrlandsfinalen!

1989 
* I skolornas lag-SM går  Tornedalsskolan (gymnasiet) och Gränsskolan (högstadiet) till riksfinalen i Kristianstad  efter segrar i Norrlandsfinalen!